Олександр Третьяков: Підтримую ідею створення міністерства у справах ветеранів та учасників бойових дій

На сьогоднішній день статус учасника бойових дій отримали 290 тисяч учасників АТО. За даними Міністерства охорони здоров'я, в психологічній реабілітації потребують 77% учасників антитерористичної операції. Така ж допомога, у багатьох випадках, потрібно і учасникам їх сімей.

Як голова профільного Комітету Верховної Ради, можу з упевненістю сказати, що в питанні реабілітації учасників АТО ми досягли певних успіхів, якщо порівнювати з попередніми роками: прийнято відповідне законодавство, виділяється бюджетне фінансування на обов'язкову і безкоштовну психологічну та медико-психологічну реабілітацію, в країні працює 16 установ, які надають таку допомогу воїнам АТО, і 5, які допомагають населенню, яке постраждало від бойових дій. Ведеться робота зі створення Національного центру реабілітації. 

Водночас, ми прекрасно розуміємо, як багато ще нам потрібно зробити і вдосконалити в цій сфері. Це стосується і законодавства, і впровадження сучасних програм реабілітації, і підготовки фахівців, які будуть реалізовувати ці програми. Сьогодні відбулася зустріч в рамках проекту «Сприяння ефективному управлінню в системі охорони здоров'я», який реалізується нашим Міністерством охорони здоров'я спільно з ВООЗ і Швейцарським агентством розвитку і співробітництва (SDC), де виступило багато професіоналів в цій сфері - як з українського боку, так і з зарубіжних країн. У роботі Національної консультації з питань розвитку охорони психічного здоров'я в Україні взяли участь міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, заступниця міністра охорони здоров’я Оксана Сивак та ін.

Я вдячний нашим іноземним колегам за те, що вони готові поділитися своїм досвідом для дієвої реабілітації наших співвітчизників, на життя яких наклала свій відбиток війна. Для України ця допомога неоціненна. Зараз активно обговорюється ідея про створення окремого виконавчого органу, який би займався соціальним захистом ветеранів, учасників бойових дій та членів їх сімей, і я підтримую цю ідею. Це може бути міністерство, яке буде займатися і відповідати саме за допомогу цим людям. Подібні державні органи існують у Великобританії, США, Канаді, Австралії, Хорватії і вже довели свою ефективність.