Олександр Третьяков: Рішення парламентських слухань щодо соцзахисту учасників АТО та Революції Гідності мають бути виконані

Вчора відбулося розширене засідання Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції і людей з інвалідністю. Говорили про державні гарантії соціального захисту учасників АТО, Революції Переваги та членів їх сімей.

Понад рік тому, 18 жовтня 2016 року, відбулися парламентські слухання, в ході яких були розроблені рекомендації для всіх органів державної влади, відповідальних за реалізацію державної політики в цій сфері. І головною темою засідання Комітету стало питання виконання цих рекомендацій.

У засіданні взяли участь понад 100 осіб. Серед них представники органів державної влади, представники громадських організацій, учасники АТО. Відверто кажучи, мені б хотілося більшої поваги керівників цілого ряду міністерств і відомств до обговорюваного питання та українських ветеранів. З керівників міністерств тільки міністр соціальної політики Андрій Рева особисто взяв участь в засіданні.

Оцінки виконаної роботи були діаметрально протилежними. Відповідальні міністерства і відомства повідомили, що більшість з 43 рекомендацій парламентських слухань ними виконані. Громадські активісти з такою позицією не погодилися, обґрунтувавши свою думку фактами. Наш Комітет також проаналізував ситуацію. Висновки, м'яко кажучи, невтішні - виконано або частково виконано менше половини рекомендацій.

Відсутній комплексний порядок забезпечення учасників АТО інформацією про їхні права та соціальний захист, є очевидні проблеми з питання внесення до Єдиного реєстру учасників АТО відомостей про інвалідність. Так і не запрацював спрощений механізм подачі документів учасниками АТО для надання їм відповідного статусу. Також не вжито заходів щодо створення Національного центру психологічної реабілітації, не виділені додаткові кошти для потреб госпіталів ветеранів війни та центрів медико-психологічної реабілітації. Список, на жаль, можна продовжувати і продовжувати.

Дискусія вийшла гострою, але висновки з неї, схоже, очевидні для всіх. Наданням пільг та інших держгарантій займається понад 20 органів виконавчої влади, що породжує колективну безвідповідальність. Це в черговий раз переконує в необхідності створення єдиного органу державної влади, який буде нести відповідальність за належний соціальний захист українських ветеранів. Будемо звертатися до Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням взяти під особистий контроль повне виконання рекомендацій слухань. І самі будемо контролювати цей процес.