Олександр Третьяков: Якісний соціальний захист ветеранів – справа честі для держави

В Україні станом на початок 2017 року зареєстровано 387 тисяч учасників бойових дій, понад 569 тисяч учасників війни, 116 тисяч інвалідів війни, 181 тисяча членів сімей загиблих і померлих ветеранів війни. Понад 1,2 мільйона громадян України мають право на відповідні пільги.

Питання захисту їхніх прав обговорювалось 24 травня на круглому столі в Комітеті у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО і людей з інвалідністю. В дискусії взяли участь народні депутати, міністри, волонтери та ветерани АТО.

Нажаль, в державі досі не створена система соціального захисту, яка б змогла ефективно реалізовувати права цієї групи населення на пільги. В цій сфері панує справжній бюрократичний хаос, оскільки нею займаються одночасно 19 відомств: 4 держоргани зі спеціальним статусом, 7 міністерств, 8 інших центральних органів виконавчої влади, а також місцеві органи виконавчої влади і самоврядування.

Що ми маємо в результаті? Міністерства та відомства постійно перекидають зобов’язання один на одного, бояться повноважень і відповідальності. Через це постійно страждають інтереси понад мільйона українських громадян. Люди, які мають законне право на пільги, часто просто необізнані щодо своїх прав і соцгарантій, що призводить до втрати частини гарантованих пільг. Також відсутній єдиний скоординований механізм забезпечення житлом і санітарно-курортним лікуванням.

Очевидно, ситуацію треба змінювати. На моє переконання, необхідно терміново напрацювати дієвий механізм реалізації соцзахисту в цій сфері та створити один державний орган, який нестиме відповідальність за ефективну реалізацію державної стратегії соціального захисту ветеранів. Про те, що саме такий шлях є ефективним і конструктивним, свідчить і міжнародний досвід. Зокрема, в США, Канаді, Австралії, Хорватії існують Міністерства у справах ветеранів.

Під час круглого столу представники нашого Комітету виклали свої пропозиції, суть яких полягає в тому, щоб вивчивши і проаналізувавши кращі закордонні практики, адаптувавши їх до українських реалій, збудувати цілісну, дієву систему соцзахисту ветеранів – з одним міністерством на чолі процесу і чіткою персональною відповідальністю. Більш детально по суті питання можна дізнатись з презентації.

 

Зробимо все від нас залежне, щоб цю ідею сприйняло суспільство, політикум, і вона була втілена в життя. В умовах війни, що триває, питання якісного соціального захисту ветеранів – справа честі для держави.